2022-01-30 13:46:41• hírek • Szatmár.ro

Több mint hatvan javaslat érkezett a három hét alatt!

A Volkswagen, a Škoda és a Seat szatmári márkaképviselete, valamint a Szatmár.ro hírportál január elején egy közös akciót indított el annak érdekében, hogy biztonságosabbá, gördülékenyebbé és jobbá tegyük a Szatmárnémeti közlekedését. Azok, akik rendelkeztek egy jól átgondolt, kivitelezhető ötlettel, elküldhették azt nekünk, mi pedig amellett, hogy publikáltuk hírportálunkon, továbbítottuk azokat a szervezőknek is.

Az akció kezdete óta mintegy 60 személy fordult hozzánk és jelezte a város közlekedésével kapcsolatos meglátásait, ezeket most újra bemutatjuk önöknek. Az elmúlt napokban érkezett ugyanakkor további néhány olyan öltet is, amelyek még nem kerültek bemutatásra, ezeket most pótoljuk, a továbbiakban pedig a januári hónap folyamán beérkezett összes javaslatot újra megmutatjuk.

Az akcióhoz egy nyereményjáték is tartozott, erről bővebben itt.

Lássuk tehát milyen javaslatokkal álltak elő olvasóink a három héten át tartó akció során:

Erdei Erzsébet javaslata:
Javaslom, hogy az Electrolux környékén, a Ialomiței utcától az állomásig és a szemben lévő oldalon is legyen kialakítva parkolást jelző felfestés, merőlegesen a járdára. Sajnos azokat, akik a mostani parkolási módszerek mellett délutáni váltásban dolgoznak, szinte lehetetlen, hogy megállóhelyet találjanak, a nem megfelelően kihasznált parkolóhelyet miatt.

Virág Botond javaslata:
A Rodnei és az Ady Endre utca sarkán van egy taximegálló, ahol a taxisok a forgalommal szemben indulnak el keresztezve a gyalogátkelőt és az elválasztó vonalat, gyakran veszélyes szituációkat teremtve. A kresz szerint is ez szigorúan tilos. Jó lenne oszlopokkal ezt megakadályozni vagy valamilyen más módon megszüntetni.  



Anonim javaslat:
Egy, a városunk közlekedésével kapcsolatos javaslatomat, észrevételemet szeretném közölni Önökkel: nagyon veszélyesnek tartom azt, ahogy egyesek a 16-os lakónegyed, töltéssel párhuzamos útszakaszán közlekednek (az az útszakasz, ami a Gellért Sándor utcára fut ki, párhuzamosan a Zenit utcával), igazából csoda, hogy nem történt mindeddig komoly baleset. Véleményem szerint nem csupán a gyorshajtók az egyedüli probléma, hanem az is, hogy míg sok kijelölt parkoló üresen áll évek óta, az ott lakók a tömbházakkal párhuzamosan parkolnak, amitől viszont sokszor teljesen beláthatatlan az út, így körülményes, mi több, veszélyes is kihajtani a tömbházak közül és leparkolni.

Amennyiben megoldható, javasolnám akár fekvőrendőr elhelyezését a sebesség korlátozására, akár valamilyen intézkedés bevezetését, amivel rá lehet bírni az ott lakókat (pl. Zenit utca), hogy váltsanak ki ők is parkolóhelyet, hátha akkor nem hagynák autóikat ott, ahol épp sikerül, megnehezítve azok dolgát akik, bár rendszeresen fizetnek a parkolóért, mégis néha alig tudnak miattuk beparkolni helyeikre. (itt jegyezném meg, van olyan szomszédom, aki autókkal kereskedik, folyamatosan 2-3 autója parkol felváltva a tömbház előtt/mögött, viszont egy parkolóhelyet sem vált ki soha és nagyon megnehezíti mások parkolását, de hivatalos intézkedés hiányában a lakók nem tudnak hatni rá).

Előre is köszönöm, ha észrevételemet szíveskednek megfontolni, annál is inkább mert ez nem csak a saját, hanem több ott lakó szatmári polgár problémája is.

Szereday Péter javaslata:
Nekem mint autóvezetőnek, kerékpárosnak és gyalogosnak a következő meglátásaim vannak:

- Fontosnak tartanám a közlekedést minél folyamatosabbá tenni, ennek érdekében be kellene tiltani a balra kanyarodást minden fontosabb főúton mint pl. a Károlyi út, a Batizi út, a Lucian Blaga. A Károlyi úton a Brandusa, Arinului kereszteződésben is körforgalmat kellene kialakítani úgy hogy az autósoknak nem kellene többet mint kb. 300 m-t menni, hogy civilizáltan visszaforduljanak. Ugyancsak a Károlyi úton az Alea Universului zebrát egy alul-, vagy felüljáróval helyettesíteni, egy kis ötlettel meg lehet valósítani úgy hogy kerékpárosok is tudjak használni, ha másképp nem akkor lift segítségével (sok varosban látható ez). Ugyanez érvényes a Batizi úton is az Ortodox templom előtti zebrára is, nem valami környezetbarát hogy az autók a fekvőrendőr miatt szinte meg kell aljának mikor gyalogosok alig használják az átkelőt.

- A Transilvania sugárúton meg kellene szüntetni a zebrákat, az autósok alig látják a gyalogosokat, akik az autók mögül szétnézés nélkül lépnek az úttestre, nagyon sok autóvezető szabadult itt meg a jogosítványától. Ha megvan a kerékpárhíd és még egy átjáró, ki kell használni azokat, a gyalogosoktól is el lehet várni hogy egy kicsit többet menjenek elvégre az autók sokkal jobban szennyezik a levegőt ha állandóan stop and goban haladnak, nem beszélve arról hogy az ő biztonságukról is szó van. Ugyancsak itt a töltésfélőli oldalon fel kellene számolni a parkolókat és az utat 3 sávosra bővíteni úgy hogy a forgalom gördülékenyebb legyen. Az így elveszített parkolókat áttenni a Szamos árterületére (a két híd közzé), az átjárót pedig vagy a Hasdeu utcáról vagy a Fantanii utcáról megoldani (legjobb lenne egyenirányúsítani a közlekedést, a Fanataniin fel, a Hasdeun le).

- Az Alexiu Berinde-t három savósra kialakítani úgy hogy a hídra felhajtók megállás nélkül tudjanak haladni, ennek érdekében a Golescu hídra feltérők elsőbbséget élveznének.

- A Lazar Gavril utcát a Turturelelor és Ana Ipatescu között vagy egyiranyúsítani, vagy megtiltani a parkolást. Így közlekedni reggel és délben lehetetlen.

Meglátásom szerint egy „globalis” közlekedési stratégiát kell kialakítani a város fejlődésétől függően és merni radikális változásokat megvalósítani. Persze lehet, hogy minderre nem lesz szükség, ha a harmadik híd is elkészül és a körgyűrűt is átadjak, akkor lehet más pontokon lesz problémás a közlekedés.

Higyed János Bence javaslata:

Tisztelt Polgármesteri Hivatal,
A szatmári, romániai vezetési morál megváltoztatására vállalkozni nehéz és igen hosszútávú feladat. Mégis történtek jó néhány változtatások a városban az utóbbi pár évben, amik segítettek gördülékenyebbé tenni a városban a közlekedést.

Biztos vannak okosabb, hozzáértőbb szakemberek, akik el tudják dönteni mikor milyen módon kell a forgalom lebonyolítását hivatott döntéseket- lépéseket hozni, ennek ellenére nekem is lenne pár ötletem, ami segíthet a közlekedés biztonságosabbá, gördülékenyebbé tételére:

1. Nagyban megkönnyíti a közlekedést és a dugók is kevésbé alakulnak ki a Károlyi úton, a körforgalmaknak köszönhetően. A probléma ott van, hogy nagyon sokan nem tudják, hogyan kell ki és be sorolni a körforgalmakban. Nem tartja a saját sávját. A sávokat levágják sokan, egymás elé bevágnak a sávba, külső sávból további 2-3 kijáratot is mennek sokan, sajnos nem egyértelmű ki mikor, a belső vagy külső sávból tovább bent marad-e a körforgalomban vagy kihajt belőle, főleg hogy nem is jeleznek sokan. Ebből koccanásos balesetek szoktak történni, főleg akkor, amikor valaki a külső sávból több mint 2 kijáratot megy és hirtelen összetalálkozik azzal, aki a belső sávból akar kihajtani. Ha nem figyel az ember, koccanás a vége.

Erre láttam megoldást Magyarországon, ahol a körforgalomban lévő sávokat (főleg kijáratoknál) betonszegély, ún. kis beton gömbökkel választják el, ezzel is biztosítva azt, hogy ne keresztezhessék egymás útját az egymás mellett haladó autók.

A lenti képen látszanak ezek a kis szegélykövek, gúnynevén "Demszky csöcsök". Ha valaki mondjuk az első kijáraton szeretne kihajtani a körforgalomból, akkor automatikusan a külső sávba sorol be, amikor bemegy a körforgalomba, ha valaki tovább menne 2-3 kijáratot, akkor a belső sávba sorol be. Ezáltal nem zavarják egymást, nem keresztezhetik egymás útját. Olyan megoldás lehet, hogy például (mint ahogy a képen is látszik) 2 sáv megy ki egy adott kijáraton, de itt is el vannak választva, így nem keresztezhetik egymás útját. Szerintem elég logikus megoldás és balesetmentes.



2. A másik ötletem a sebességlassító elemekre vonatkozik. Biztosan sok helyen elférne ezek kihelyezése, megépítése, gondolok itt a fekvőrendőrökre, kiváltképp a betonból, vagy valamilyen szilárd anyagból készültekre, amik időtállóak. Hallottam olyan verziót, hogy a helyi lakosok felháborodtak, amiért pont a házuk előtt akartak ilyet kihelyezni. Érdekes, hogy máshol ezek a fekvőrendőrök megépülnek és valóban lassítják a sebesség szerelmeseit, biztonságosabbá teszik a kertváros, vagy lakónegyedek kis utcáit, ahol játszó gyerekek, vagy háziállatok is kiszaladhatnak az útra és senkit nem zavar.

Ha ez ekkora problémát jelent, egy másik megoldás lehet egy másik forgalomlassító elem, aminek nem tudom a nevét de csatolok egy képet róla. Ezek a "virágágyások" kikerülésre, ezáltal sebességlassításra kényszerítik a gépkocsivezetőt, ráadásul ezeket könnyedén egy nagyobb teherautó, pl. kukásautó is kikerülheti. Természetesen ezeknek a kertvárosban, vagy lakónegyedekben lenne értelme, ahol szűkebbek az utcák, sok a kutyát sétáltató, akár úttesten sétáló ember, játszó gyerek. Nem lehet túl költséges sem. Ezeket el lehet helyezni egymástól nagyobb távolságra is.


Korábbi javaslatok:

 

Smit Gergely javaslata:
Javaslom, hogy fessék át a Burdea-körforgalom egy részét. A Decebal hídról a Closcára tartó kamionoknak ás más gépjárműveknek ne keljen sávot váltsanak, csak azoknak, akik jobbra, a Károlyi útra kanyarodnának.

A Corvinilor utcán levő autóbuszmegállóval is kellene kezdeni valamit, mivel nem ekkora busz- és utasforgalom lebonyolítására lett az kialakítva, legjobb helye a Decebal híd alatt lenne, ahogy pár éve is volt.



Haller István javaslata:
Városunk közlekedésére vonatkozóan a következő javaslatom lenne: a Decebal, Pastravului, illetve a körforgalomból érkező járműveket a Piata Libertatii-n átívelő gyalogátkelőhöz érve, a jelzőlámpa piros állásánál gyakran üres gyalogosátkelő fogadja. A reggeli forgalomban ez torlódásokhoz vezet, főleg a Decebal utcán, melynek a végén még egy jelzőlámpa lassítja a forgalmat.

A két jelzőlámpa összehangolása nem megfelelő – nagyon szűk a kettő közötti idősáv: a Decebal utcai zöld jelzés után, éppen annyi idő marad, hogy ráforduljunk a Piata Libertatii utcára és újabb piros jelzéssel találjuk szembe magunkat (legtöbbször üres a gyalogátkelő). Javíthatna a helyzeten a gyalogátkelő jelzőlámpájának gombos változatra való módosítása, vagy a két jelzőlámpa zöld jelzésének meghosszabbítása, összehangolása!

Balogh Ferenc javaslata:
A Lucian Blaga végen van egy CBA üzlet, illetve egy körforgalom, de azoknak, akik a Lucian Blaga felől jönnek, sokszor nehezükre esik megkerülni a korforgalmat, mielőtt behajtanának a CBA-hoz. Így nekik ők inkább feltartják a forgalmat és átvágnak a gyalogátkelőn és a folytonos vonalon is.

A javaslatom az lenne, hogy helyezzenek el itt elválasztó oszlopokat, hogy ne lehessen ott befordulni, hanem csak a körforgalom megkerülése után lehessen behajtani a CBA-hoz. Ez a megoldás van végig a Károlyi úton is.



Kőrösi Gergő javaslata:
1. Az első javaslatom, hogy a Golescu híd-nagypiac gyalogátjáróhoz helyezzenek ki mindkét irányba fekvő-rendőröket, vagy olyan jelzőlámpákat a gyalogosok számára, amiket a gyalogos tud aktiválni. Sok baleset volt már itt, és lesz is, ha ott nem történik semmilyen változás. Az autósok ott már 50-60-70-el mennek, és nagyon ritka az a sofőr, aki meg is akar állni. Ide szerintem feltétlenül kellene egy jelzőlámpa, vagy fekvőrendőr.




2. A Martirilor Deportati utcán található átkelőnél se lehet soha belátni, hogy lelép e a gyalogos vagy sem. Javaslatom az lenne, hogy helyezzenek ki parkolás gátló oszlopokat az átjáró elé, legalább 15-20 méteren, hogy belátható legyen az átkelő. A képen is látszik, hogy folyamatosan parkolnak a zebra előtt.



Mellékeltem egy eléggé bugyuta rajzot, hogy mire gondoltam:



3. Egy másik, szerintem veszélyes átkelő, a képen szereplő átjáró. Aki a központ felől jön, az sokszor későn veszi észre, hogy az iskola mögül/autók mögül kiugrik egy gyalogos, Igaz, a gyalogos se szokott figyelni, és csak lép le, telefonnal a kezében. Mivel 1 méter van az átjáró, és a suli sarka között, komoly fékezések szoktak itt lenni. Javaslatom az lenne, hogy egy fekvőrendőrt helyezzenek ki a mellékelt kép szerint, hogy az autósok lassítsanak le, és ne söpörjék el a gyalogosokat. Ez szerintem azért is lenne jó, mert akkor legalább az autók mögül kiugró gyalogosra is lehet figyelni.

+ ha az autós látja, hogy fekvőrendőr lesz, nem fog beletaposni a gázba, és az iskolában tanulókat se fogja zavarni a hangos motorzaj.



4. Körforgalom vagy jelzőlámpa (ami valamikor ezelőtt 10-15 évvel fel volt helyezve, csak talán soha nem működött!) kihelyezése a lacramioarei-unirii-porumbeilor kereszteződésbe. Lacramioareirol kb. lehetetlen átmenni, a Porumbeilorra, napközben és reggel szinte lehetetlen.



5. Körforgalom a Ceahlaului-Mileniului kereszteződésbe, mert aki a zárda felől jön esélytelen, hogy belássa azt, aki a régi kórház felől jön. Itt is volt már baleset, nem is egy. Hely van bőven, ahova letegyék a körforgalmat.



Pap Krisztina javaslata:
Szép jó napot kívánok, szeretném, ha elgondolkodnának és megoldást találnának arra, hogy több baleset ne történjen a C.S. Anderco és Octavian Goga kereszteződésbe!

Mint nagyon sok helyen itt is lehetne bójákkal megakadályozni azt, hogy nagyon sok türelmetlen sofőr ne tudjon kibújni a sorból főleg mikor zöld van a gyalogosnak rá se gondolva, hogy a sarkon lévő gyalogátkelőn valaki van, vagy épp egy autó szeretne kifordulni. Veszélyes átkelő a sarkon lévő gyalogátkelő is azt is egy kicsit beljebb kéne kijelölni, mint környéken lakó és sok mindent látó, tapasztaló írom a véleményemet. Jó lenne minél előbb megoldást találni!  
 

Kirilla Zoltán javaslata
Minden reggel problémás a közlekedés a Lacrimioarei utca és az Unirii sugárút kereszteződésben (a KTM-nél), melyet még a városon kívülről jövő forgalom is megterhel. Ezenkívül még sok kamion is „betéved”, hogy a Lacrimioarei utcán át vegyék az irányt a batizi lejárat felé (pedig mehetnének a Gosztáti letérőn is de valamilyen oknál fogva még sem teszik).
Reggel 8 óra körül kész balesetveszély a Lacrimioarei utcáról kihajtani és nem csak. Valamikor felszereltek jelzőlámpákat, de ez nem vált be. Viszont egy kisebb körforgalom kiépítése talán könnyítene a dolgon. Köszönöm.

Szabó Hajnalka javaslata
A Solidaritatii negyedben levő Humulesti utcával kapcsolatosan szeretnék egy megjegyzést, ötletet megfogalmazni.

A George Calinescu útról letérve a Humulesti utcára katasztrófa a közlekedés, mivel két oldalt parkolnak, valamint két irányú a közlekedés is. Ezért sokszor vita, dudálás, sőt, akár visszapillantó leszedés is történik. Szerintem egyenirányúsítani kéne, vagy pedig megszüntetni a kétoldali parkolást.

Csatolok egy képet, jelölve az utcát, ahol gondok vannak.



Kallós Attila javaslata
A Fabricii utcára (a Trandafirilor és az Avram Iancu kereszteződések között lévő gyalogosátkelő mellé) feltétlenül kellene fekvőrendőrt rakni, két okból is: az ott átszáguldozó moldovai testvérek lassítása érdekében; Talán egy fokkal könnyebben ki lehetne fordulni az Avram Iancu-rol a Fabricii-re. (mondjuk ezt a kifordulást meglehet “hackelni”, ha az Andrei Muresanu-Maramures-Wolfenbuttel vonalon kimegyünk a Wolfenbuttel-Fabricii kereszteződésénél levő körforgalomnál).



Vancsa Gabriella javaslata
A Toamnei utca és a St. O. Iosif utca kereszteződésében kellene egy fekvőrendőr, a Toamnei utcára. Van rajta egy Stop tábla, senki nem látja és már rengeteg baleset történt, jó, hogy eddig csak anyagi kár és nem több.

Váradi László javaslata
Szatmárnémeti utcáin az utóbbi öt/tíz évben rendkívül megnövekedett a gépkocsiforgalom. Sokszor lehet látni, azaz találkozni az utakon forgalmat akadályozó lassú tanuló/iskola gépjárművekkel. A tanuló gépjárművek a Darai út első szakaszát használják előszeretettel a parkolás és megfordulás tanulásának céljából, nem kis bosszúságot okozva ezzel azon gépjárművek vezetőinek, akik igyekeznének dolgukra, sokszor háro- négy tanuló gépjármű is feltorlódik egy adott időben.

A következő javaslatom lenne: jelöljenek ki Szatmárnémeti egy területére egy gyakorló pályát, mint volt anno a Baritiu út végén jobbra. Előírásban gyakoroljanak kötelezettséget a vezetést tanító magánszemélyekre, hogy a tanulók első óráin ezen pályán gyakorolják a parkolást és megfordulást, s csak miután már elsajátították mindezeket, csak az után jöhessenek tanulóikkal közterületekre.

Egy másik probléma: az Aurel Vlaicu utcáról sem az egyik, sem másik irányból nem lehet lekanyarodni az Arad és a Ion Creanga utcára. Akik például a vám felől szeretnének lekanyarodni valamelyik utcára, el kell menniük egészen az Unirii sugárút végéig, és a parknál tudnak csak letérni. Megjegyzem, a két utca egyenirányított, feltehetően a szélességük miatt, de mindkettő csak a Darai út felől közelíthető meg. Sokszor balesetet és szabálysértést is kockáztatnak azon sofőrök, akik például ezen utcákból a vám felé szeretnének menni.

Kandó Ferenc javaslata
A képen látható, eléggé forgalmas útkereszteződésben táblákkal van szabályozva az elsőbbség, nagyon helyesen. A gond csak ott van, hogy korunk "aranyifjúsága" – tisztelet a kivételnek – a képen látható, aránylag szűk teret autóik tesztelésére fordítják. Nyári éjszakákon lehetetlen nyugodtan aludni a környező házakban a fékcsikorgásoktól, a motorzajtól és egyéb kellemetlenségektől. Gondolom, hogy nem vagyok az első, aki ezt szóvá teszi. Télen – csak akkor már nem annyira zavaró, ugyanez történik, ha esetleg hó hull az utakra, és nem elég fürgék a hókotrók, hogy rögtön eltakarítsák. Hogy modern szóhasználattal éljek, a jelzett teret driftelésre használják egyesek.

Szerintem, ha ide építenének egy körforgalmat, az véget vetne az ilyen nemű szórakozásoknak és csökkentené a Bujorului utcán száguldozók sebességét is. Figyelembe véve, hogy a környéken iskola és óvoda is működik, sok szülő lenne hálás, hogy gyermekük biztonságosabb körülmények között jut el az oviba, iskolába és onnan haza. Mivel több baleset is történt ebben az útkereszteződésben, jó lenne gyalogátkelő felfestése (legalább a Bujorului utcai szakaszra), valamint táblákkal való kijelölése is.



Fischer Klaus Szabolcs javaslata
A következő javaslattal szeretném a város közlekedését gördülékenyebbe tenni: A Láncos templom előtti kereszteződésben a Nagypiac felől közlekedő és a törvényszék irányából közlekedő autók jelzőlámpája egyszerre zöld, ami miatt a Nagypiac felől közlekedők nehezen tudnak átjutni zöld jelzésnél, mivel elsőbbségadásra kötelesek a Láncos templom mellől közlekedőkkel szemben. A javaslatom az lenne, hogy ne legyen egyezerre zöld az e két irányból közlekedők forgalom irányító lámpája, hanem kapjanak külön zöld jelzést. Ezt úgy lehetne gyakorlatba ültetni, hogy a gyalogátkelők idejéből elvesznek 2-3 másodpercet/átkelőkként és azt megkapnak a törvényszék utcájából közlekedő autósok, mivel onnan kevesebben jönnek! Ezzel szerintem elenyészően növekedne a várakozási idő a többi a kereszteződésben levő forgalom irányító lámpánál és gördülékenyebben lehetne közlekedni zöld jelzésnél Nagypiac felőli útról, mivel senkinek nem kellene elsőbbséget adni!

Gönczy Balázs javaslata
Javaslatom a közlekedés biztonságosabbá tételére irányul: Szatmárnémeti azon jelzőlámpával irányított forgalmú kereszteződéseiben, ahol a jobbra kanyarodáshoz különálló, zölden villogó jelzőlámpaegység tartozik, a jobbra haladást megengedő villogás csak abban a pillanatban (!) áll le, amikor a gyalogátkelés zöld jelzést kap. Különösen veszélyes ez abban az esetben, amikor az autós előtt közvetlenül, a jelzőlámpa tövéből (szabályosan, zöld jelzésre) elinduló gyalogos keresztezi az autós útját. Az autós, ha az utolsó zöld villanással egyszerre lép be a kereszteződésbe, rögtön az úttesten találhatja az átkelő gyalogosokat, akár két különböző zebrán is (ahogy a mellékelt ábrán látható, 1. és 2.). Példaként a Iuliu Maniu - Stefan cel Mare - Jean Calvin téri kereszteződést mellékeltem, de ugyanez a helyzet a Megyei Múzeum előtti kereszteződésben, a Vasile Lucaciu és a Traian sugárút találkozásánál. Azt javasolnám, hogy a jobbra haladást megengedő zölden villogó jelzés 3-5 másodperccel azelőtt aludjon ki, mielőtt a gyalogosok zöld jelzést kapnak.  

Szabó Károly javaslata
Sokszor használom a személygépkocsimat a városban és azok táborában tartozom, akik díjazzák a körforgalmakat. Nekem az összes körforgalom tetszik, ami a városban van. Így a közlekedés biztonságos és folyamatos.
Volna ugyanakkor egy javaslatom is: a Mileniului és a Ceahlaului utcák kereszteződésében (a Sport szálloda mellett) egy körforgalmat kiépíteni, mivel a Ceahlaului utcán a Zárda felől jövet nehéz előre menni, illetve bármelyik irányba kanyarodni, annak ellenére, hogy ott egy (kicsi) tükör van kihelyezve. Szerintem hely van bőven. Köszönöm.

Forrasi Gyöngyi javaslata
Lenne egy aprócska javaslatom a Károlyi úttal kapcsolatban: az Auchan irányából haladva a város felé van két közlekedési lámpa, egyik a Brandusa–Károlyi út–Arinului kereszteződésében, másik kb.200 m-rel bennebb, a CEC mellett. Ez a két lámpa nem szinkronban működik, azaz, ha pirosat kapunk az első lámpánál, kivárjuk, amíg zöldre vált, aztán mielőtt odaérnénk a második lámpához, akkor az is pirosra vált. Talán, ha szinkronban lennének, kicsit gördülékenyebb lenne a haladás a Károlyi úton.

Smit Gergely javaslata:
Minden délután a töltés melletti Transilvania sugárútról kelek át a Decebal hídon a Closcára. Mivel a hídra felhajtáskor a jobb szélső sávban érkeztek, ahhoz, hogy egyenesen tudják haladni, átmenni a Burdea körforgalmon a Closca utcára, kénytelen vagyok sávot váltani, mivel a jobb szélső sávból csak a Károlyi útra lehet kifordulni. Jó lenne, ha mindkét sávon, amelyik lejön a hídról, egyenesen vagy bálra lehetne menni. Nem nagy dolog, csak a vonalakat kellene átfesteni.

László Gábor javaslata:
Az Octavian Gogan sugárúton közlekedők, akik az Unió irányból az Andercora akarnak letérni, hosszas várakozásra vannak ítélve (sokszor percekre) a szembejövő közlekedés miatt. Várakozásuk megakadályozza, hogy a Burdea felé a közlekedés nagyon sokszor két sávon történjen.
Jónak látnám egy várakozási vagy besorolási sáv kiépítését, figyelembe véve, hogy itt a sávnak szükséges útszélesítés lehetséges. Ezzel a környezetszennyezés csökkentéshez is hozzájárulnak.



Kallós Attila javaslata:

Az Anton Pann és Trandafirilor útkereszteződésnél, ha mindkét oldalon parkolnak autók a Trandafirilor elején, a 14mai megállóból (Anton Pannrol) nem tudnak a buszok befordulni, vagy nagyon nehezen manővereznek. Itt a saroktól pár méteren nem kellene engedélyezni a parkolást az egyik oldalon (talán a jobb oldalon logikusabb lenne, ott amúgy is keskeny a járda).



Szmutku Bernadett javaslata
Jómagam már sok éve napi szinten közlekedem gyalogosan a Closca sugárúton. Amit észrevettem, és zavaró úgy nekem, mint sok más munkába és iskolába igyekvő felnőttnek és gyereknek, hogy a Closca sugárút és a Dariu Pop utca sarkánál szükség lenne egy gyalogátkelőre. A reggeli órákban mikor megnövekszik a forgalom, nagy bátorsággal lehet csak átkelni az úton, az autósok jóhiszeműségében bízva. Több iskola is van a környékben, ezért nagy számban gyermekek is használják az említett részt.

Fekete Zsolt javaslata:
Volna pár javaslatom, de csak akkor érvényes, ha a közlekedési bizottság valamely tagja nem közvetlenül érintett.
Tiltsák meg a parkolást a következő utcákban: Inaului, Caisilor, illetve Ioan Slavici – Vasile Lucaciu egészen a Simion Barnutiuig. További közlekedési dugóktól és koccanásoktól mentes évet kívánok.
 

Matkó Imre javaslata:

A nagyobb, kétsávos körforgalmak sávjai között és azok bevezető sávjainál helyezzenek el sávelválasztó burkolati elemeket, amelyek az autóvezetőket a helyes és szabályos sávhasználatra ösztönzik.

  1. Az alábbi képen látható ilyen megoldás, betonból készült, úgynevezett gömbsüvegkővel kialakítva (Budapest, az M0-s autóút - 11-es főút találkozásánál található csomópont): https://goo.gl/maps/NdFn3eSmzHPeSJZ17
  2. A "Crinul" körforgalomnál, a Károlyi út - Prahova utca kereszteződésnél építsenek minden irányba fizikailag elválasztott jobbra kanyarodó sávokat, ahogyan a Károlyi út - Golescu híd, illetve a Károlyi út - Prahova utca irányokban már megvalósult.
  3. A Dunarii utca éles kanyarját szélesítsék ki. Két nagyobb jármű nem fér el egymással szemben, de még egy személyautó sem fér el biztonságosan, hogyha furgon vagy teherautó jön szembe. Mivel a kanyar után a járda amúgy is a szemközti oldalon folytatódik, talán a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a járdát a kanyar külső ívébe helyeznék át, a belső íven pedig a mostani járda helyén ki lehetne szélesíteni az utat.


Szabó Károly javaslata:

Jelentkezem egy újabb javaslattal a közúti forgalom javításával kapcsolatban: újra kellene nyitni a vasúti átjárót a Calea Traian és a Cimitirului utca között. Régen ott volt átjáró, sorompóval, csak már nem emlékszem, miért lett megszüntetve. Hely van, bőven, és a vasúti forgalom sem nagy. Ráadásul, tolatás (vagonok rendezése) sincs már. Nagyon sokat segítene az autósoknak, szerintem.

Balogh Francisc javaslata:

Azt szeretném javasolni, hogy bizonyos taxiállomásokon tiltsák be, hogy egészen a sarokig parkolhassanak. Például, ha a 17-es lakónegyed bejáratánál szeretnél balra fordulni a Soareluiba, nem lehet, mert egészen a sarokig parkolnak az autók.



Imre Albert javaslata:

  1. A Mátyás király (Liviu Rebreanu) és a Porumbeilor utcák kereszteződésénél, ha a város felől akarunk a Fogel szerviz felé elfordulni, ki kellene alakítani a jobbra fordulásra még egy sávot. Erre van is hely és nagyon előnyös is lenne, mert az előre haladó jármű a Jenei-szerviz felé nem akadályozná a jobbra fordulást.
  2. A Petre Ispirescu és az Aurel Vlaicu utcák kereszteződésénél egy egysávos kijövetel van az utcából és nagyon akadályozza a befordulást és a kijövetelt a főutcára...kérnénk szépen kétsávosra bővíteni. Főleg, hogy a környéken építkezés folyik és lassítja az utcába való bejutást és forgalmat.
  3. Javasolnám továbbá, hogy a Smart Shop melletti útkereszteződésben, legyen egy körforgalom, így biztonságosabba válik ez a kereszteződés is.


Gál Zoltán javaslata

Egy parkolási vitám késztet arra, hogy hozzászóljak a témához. A helyzetjelentés: A Iuliu Maniu 38 alatt lakom. Ezen a részen sorozatban szűkültek a parkolási lehetőségek. Mivel az autók száma növekedése okán a forgalom is egyre sűrűbb, indokoltnak látszik a korlátozás. De valamiről elfeledkeznek, illetve valakikről. Az itt lakókról. A környék lakóinál is több az autó. Megoldást kell találni.

Megoldási javaslatok

1. Leírok egyet, bár szerintem nem megoldás: A fent említett utca végén még három kétirányú utca találkozik, tehát egy majdnem szabályos útkereszteződés. Erre csípőből nálunk a körforgalommal próbálják feloldani a dugót és annak következményeit. Azok, akik ismerik ezt a környéket, tudják, hogy ez abszurd ötlet. A tapasztalatom alapján akár ezt is alkalmazhatnák az illetékesek, a parkolási lehetőségekre és gyalogosforgalomra ritkán gondolnak. Ezt azért írtam le, hogy egy példa által figyelmeztessek erre a két körülményre is.

2. Egyirányúsítások

Aki már nagyvárosban közlekedett, tapasztalhatja mennyire gyakran alkalmazzák, sikerrel, különösen zsúfolt belvárosokban. Nálunk is számtalan próbálkozás van ezen a téren. Amit viszont nem értek, a közbeiktatott kétirányú szakaszok. Rengeteg bonyodalmat okoznak.

Példák:

  • Lükő Béla utca

Ha a régi kórháztól jövök, nem mehetek a Titulescu tér felé. Kerülnöm kell. De ha a Marsiliei utcáról jövök balra van egy rövid kétirányú szakasz. Előszeretettel használják, de nem könnyű kijönni a Caisilorra, mert a Randunelelor egyirányú, tehát a baloldalán szinte mindig parkolnak (szabályosan és szabálytalanul). Ha ezt a szakaszt egyirányúsítanák, kis kerülővel a Titulescu felé a Caisilor elérhető és a Lükő Béláról sem jönnének balról kanyarodók.

  • Ana Ipatescu utca

A bevezető szakasz (talán nincs 25m) kétirányú, majd az iskolán túlig egyirányú, utána újra kétirányú, elküldök egy videófelvételt is egy reggeli, iskolakezdés előtti pillanatról (ja, valamivel hosszabb volt, de nem a filmezés miatt). A jobbra kanyarodást akadályozó parkolt gépkocsik azonosítását nem engedélyezem és nem csak azért, mert frissen kihelyezett tábláról van szó. A tiltás teljesen értelmetlen, értem alatta, hogy nem logikus. A bevezető szakasz kétirányúsítása csak részben indokolt. Van itt egy lakópark, de ennek a kiváltságos belvárosi csoportnak nem gondolom, hogy olyan nagy megterhelést jelentene, ha balra kellene kerülni. A dugók itt a gyerekek iskolába (és vissza) fuvarozásának idején alakulnak ki, ezt magánszemélyek meg tudják oldani.

Következtetések

Az egyirányúsítás háztömbök körüli körforgalmakat jelent (pl. Budapesten), akár egész negyedeket is körülölelhet (pl. Brassó).

Minden egyirányú útvonalnak legyen egy alternatívája a visszaútra. Kiváló „surranó”-pálya a darai útról a tisztviselőtelepre vezető egyirányú utca, bár az utolsó, kétirányú részen még nem próbáltam visszatalálni a darai útra, de majd megpróbálok sorozatos balrakanyarodással visszaérni (tartok tőle, nem sikerül)

Javaslat

A Randunelelor egyirányú utca alternatívája legyen a Marsilia, szintén egyirányú. Az Ana Ipatescu legyen egyirányú ki a központból, a visszavezető egyirányú a Gabriel Georgescu. Minden ezekre rávezető utca is, gyanúm szerint egyirányú kell legyen. Ha lehetetlennek látszik meg kellene próbálkozni egy fordított egyirányúsítással (Gabriel Georgescu ki, Ana Ipatescu be a központhoz viszonyítva).

Tudom

Mindenki érdekét nem szolgálja egyetlen megoldás sem (most nem elsősorban az én javaslataimra gondolok), de az ilyen negyedekben a parkolást enélkül nem lehet megoldani.

Nem csak közlekedni kell, hanem megállni és parkolni is.

Szabó Károly javaslata:

Újra jelentkezem, ezúttal egy észrevétellel a Piata Romana körforgalommal kapcsolatban.

Ha a Decebal híd felől jövünk (autóval) és balra kanyarodunk a körforgalomba a Vasile Lucaciu utca felé, észrevesszük, hogy a körforgalom 2 (kettő) sávja egy sávba torkollik a Vasile Lucaciu utca elején. Ha jól tudom, a körforgalom külső sávjáról előre kellene menni a Vasile Lucaciu utca felé, a belső sávról pedig balra kellene kanyarodni, vissza a Decebal hidra. Viszont az autósok többsége a Vasile Lucaciu utca felé tart. Ez esetben a Vasile Lucaciu utca elejét, a körforgalom és az utcasarok között, fel kellene festeni, hogy tudják az autósok, hogy lesz a körforgalom 2 sávjából 1 sáv a Vasile Lucaciu utca elején lévő gyalogos átkelőig. Itt most a közlekedés eléggé veszélyes, szerintem.

Anonim javaslat:

A gyalogátkelőkkel kapcsolatban lenne egy megjegyzésem: a parkoló autók miatt jellemzően alig, vagy csak későn vehető észre, ha egy gyalogos át szeretne haladni a gyalogátkelőn. Ez túl sokszor vezet veszélyes szituációkhoz a teljes városban.
Nem lehetne megtiltani a gyalogátkelő előtt 5m-en belül a parkolást? Ez megoldható lenne akár táblával, akár KRESZ módosítással is. Beláthatóbb gyalogátkelő esetén akár a sok fekvőrendőr is mellőzhető.

Javaslom ugyanakkor kereszteződésekben parkolás (+5m) tiltását is, ezzel javítva az autóval közlekedőknek a biztonságosabb kihajtást alárendelt utcákról. Amennyiben valaki ezt figyelmen kívül hagyja, javaslom az autó elszállíttatását.

Kató Norbert javaslata:

Én szívem szerint a 17-es lakónegyed bejáratát lámpáznám ki ugyanis rengeteg a gyalogos az átjárón és nem is kelnek át szabályosan.

Kalocsay Máté javaslata:

Egy pár éve a Randunelelor utcát egyirányúvá tették. Emiatt megnőtt a forgalom a vele párhuzamos Marsilia utcán. Mivel az egész utcában két oldalt parkolnak, nagyon lassú és nehéz a közlekedés. A javaslat az lenne, hogy a Randunelor utcát újra kétiranyúsítani így megoszlana a forgalom.

Kiss Máté Javaslata:








Nagy Boldizsár javaslata:

Fel szeretném hívni a figyelmet egy egyszerű forgalmat gördülékenyebbé tevő intézkedésre: A Lucian Blaga sugárút és a Pálfalvi út kereszteződéséről van szó, a városba vezető irányban.

Az egyes közlekedési sáv a körforgalom előtt elég széles két sáv számára is. Egyszerű lenne leválasztani egy sávot a jobbra kanyarodáshoz, a körforgalomban való részvétel nélkül.

A szóban forgó sáv közvetlenül a körforgalom előtt elkeskenyedik a jobb oldalon található zöldövezet miatt (egy reklámtábla van rajta), amit egy kissé át kellene alakítani, hogy helyet adjon az új letérő sávnak. A letérő sávot oszlopok választhatnák el a másik két sávtól, hogy megakadályozza a körforgalomba való behajtást azok számára, akik ezt a sávot választották. Ez a változtatás megoldást jelentene azok számára, akik a leírt szakaszon és menetirányban Pálfalva felé szeretnének letérni, mivel nem kellene az előre haladó kocsisor után várakozniuk.

A leírtakhoz egy ábrát mellékelek, amin be van jelölve a lehetséges új közlekedési sáv.



 

Toroczkai Márk javaslata:

A javaslatom a következő lenne: körforgalom kiépítése a Lucian Blaga sugárút és a Dorobanților utca kereszteződésben. Nagyon nehezen lehet kijönni a főútra főleg 15-17 óra között, amikor a Draxlmaier munkásai jönnek haza a munkából, sőt ilyenkor tartanak hazafelé a főúton a repülőtér felől, az ipari parkban dolgozók is. Ezért nagy torlódás keletkezik és eléggé balesetveszélyes a bujkálás, hiszen mindenki siet.

Sárvári Tibor javaslata:

A Soarelui negyedben a reggeli és délutáni csúcsforgalom nagy gondot okoz. A csatolt javaslattal gördülékenyebbé lehet tenni a forgalmat, főleg délután.

A Lucian Blaga sugárúton, a 17-es lakónegyedből (majd a jövőben az új hídról) érkező autók közül néhányan a lenti képen szemléltetett kereszteződésben balra kanyarodnak a vasúti átjáró felé. Mivel a gyalogátjáró miatt az egymással szemben közlekedő sávoknak egyszerre zöld, ezzel a balra tartó autók 90%-ban feltartják a belső sávot a Decebal hid felé. Ez természetesen további torlódást eredményez egészen a "Tei" parkolóig, sőt néha még tovább.

A javaslattal ki lehetne küszöbölni mindennek egy nagy részét, a balra térő autókat egy külön sávba terelvén. A buszmegálló áthelyezése pedig segítene az autóbuszoknak kiállni, ha a megálló a jelzőlámpa UTÁN lenne és NEM ELŐTTE. További jobbítást lehetne eszközölni egy gyalogos felüljáró építésével az átjáró helyett!




 

Imre Albert javaslata:

A Titulescu téren, miután elhagyjuk a Petromot és a Samfero céget a templom irányába, van az első útkereszteződés a Panselutei utcával. Nekünk Stop-táblánk van és elsőbbséget kell adjunk a jobbról, a Panselutei utcából érkező forgalomnak. De sajnos nem lehet kilátni a jobb oldalon parkoló, illetve ott lakó emberek autóitól. Sokszor 3 is van egymás után és ezért nincs semmi beláthatóság a forgalomra, mert egész közel vannak a parkoló kocsik a sarokhoz.

Kérném szépen parkolást meggátoló oszlopok kihelyezését úgy, ahogy ezt más sarkok megvédésénél is meg lehet csinálni. Előre is köszönöm.

Szabó Károly javaslata:

Az utóbbi időben a városban több kétirányú utcát egyirányúsítottak, amit jó dolognak tartok. Így a közlekedés biztonságos és folyamatos. Sajnos, kevesen tudják, hogy az egyirányú utcából jobbra kanyarodni a jobb oldali sávból kell, balra kanyarodni pedig a bal oldali sávból kell. Sokszor tapasztaltam, hogy az autóvezetők az egyirányú utcából a balra kanyarodást a jobb oldali sávból teszik. Sokszor még "Scoala" autót is látok. A javaslatom az lenne, hogy ilyen esetben az aszfaltra kellene felfesteni, nyilakkal, a bal sávra a balra kanyarodást, a jobb sávra a jobbra kanyarodást. Ilyen eset lenne: a George Cosbuc utca kijárata a Vasile Lucaciu utcára, a Iuliu Hossu utca kijárata a Mileniului utcára, stb.

Ugyanígy fel kellene festeni az egyirányú utcák kijáratát abban az esetben is, amikor a balra-jobbra kanyarodás mellet előre is lehet menni. Három irány két sávról: a Ioan Slavici utca kijárata a Mileniului utcára, a Crisan utca kijárata az Avram Iancu utcára, stb.

Kiss Klára javaslata:

Tisztelt szervezők, nekem az lenne az ötletem, hogy a gyalogosoknak legyen több idejük átjutni a jelzőlámpán, mivel vannak öregek is, akik bottal vagy kerekesszékél járnak az utcán. Vannak babakocsival közlekedők is, akik nehezen tudnak átkelni a zebrán.

Papp László András javaslata:

Nem tudom menyire kivitelezhető… de javasolnám a Mondiala varroda átalakítását parkolóházzá. Főleg a központ átalakulása utána segítene mind a központ, mind a Nagypiac parkolási helyzetén.

Szabó Attila javaslata:

  1. A Láncos-templom előtt egy körforgalom kiépítése több mint esedékes. Hely lenne rá, igény a gördülékenyebb haladásra óriási és egy ilyen műtárgy nagyon megolajozná a csomópont közlekedését főleg a Nagypiactól a Zárda irányába!
     
  2. Az Octavian Goga sugárút és a C.S. Anderco utca találkozásánál kéne egy rövid kizárólag balra kanyarodó külön sávot betoldani azoknak, akik a 17-es irányából az Anderco utcára befordulnának. Ezt úgy lehetne elérni, hogy a dupla záró vonalat egy kicsit a szemközti sáv rovására átrajzolják azon a szakaszon, cserébe a szemközti sávon azt a kicsike parkolórészt a saroktól megszüntetik. Sokszor annál a jelzőlámpánál le van állva a forgalom, mert sok autó a belső sávon balra kanyarodna, a külső sávon meg ott vannak a buszok.
     
  3. Ugyanilyen balra kanyarodó rövid sávot a kimenő forgalom számára a Károlyi úton is ki lehetne alakítani az Arinului utca felé kanyarodóknak, a kereszteződés bővítésével.


Zilahi Zenkő javaslata:
A Bulevardul Lucian Blaga utat a Soareluinál meg lehetne csinálni 3 sávos útnak a város felé, kettőt egyenesen, a bal oldali sávot pedig a balra térőknek (Supeco előtti letérő). Reggelente nagyon nagy a dugó azon a részen és két sáv van, amiből a bal oldalit (belsőt) sokszor feltartják a balra fordulni vágyó autósok, akik el kell engedjék a szembe jövő (város felől érkező) forgalmat.

Nagy Gy. Zoltán javaslata: 
Egy ideje az Andrei Mureșanu utca „parkoló utcává” vált. Az itt lakók által (garázsok és udvarok helyett) utcán tartott autók mellett nagy számban parkolnak itt ismeretlen autók is. Valószínűleg dolguk van a környék üzleteiben, vagy csak ide járnak napközben parkolni. Az egyik sáv szinte mindig teljesen foglalt, de a másik sávon is sokan állnak kapubejáratokra félig-meddig felhúzva. Ehhez hozzáadódik a nagy sebességgel átrobogók agresszív hada, akik ezen az utcán próbálnak valami jelentéktelen rövidítést beiktatni úti céljuk gyorsabb elérése céljából. És mindez történik a létező 2-ből gyakorlatilag egysávos közlekedést lehetővé tevő rövid utcában. A koccanások és esetleges balesetek elkerülése érdekében javaslom ennek az utcának az egyirányúsítását, ugyanúgy ahogy ezt már a város más környékein is bevezették. Menetirányként - úgy gondolom - a behajtás lehetne a Wolfenbüttel/Maramureș utcák sarkáról, a kihajtás pedig az Avram Iancu utcára. Megjegyzem, hogy számomra az egyirányúsítás nem előnyös, mert így bármerre van az utam, először a szabálynak megfelelően ki kell hajtsak az utcából.

Csepei Barna javaslata:
A körforgalmon, melyből le lehet térni a déli ipari park irányába, szerintem valahogyan változtatni kellene. Itt már rengeteg baleset volt, ha visszatekintünk a múltba. Szerintem, ha ezt jóval megnagyobbítanák (mert azért van elég hely hozzá), sokkal biztonságosabb lenne. Nem nagyon divat itt lassítani ahogyan észrevettem. Ha a repülőtér felől jövök, s le akarok térni balra, az ipari park felé hát inkább megállok, ha nekem is van elsőbbségem, mert nagyon nem biztos, hogy megáll az autó, aki épp beér a varos felől. Szinte mintha verseny volna beérni a korforgalomba, hogy ugyebár akkor annak van elsőbbsége... A város felől a repülőtér fele viszont, ha szembe süt a nap, akkor tiszta katasztrófa a biztonság, hogy mit lehet jól látni vagy sem... és még sorolhatnám. Egy nagyobb körforgalom talán lelassítaná a sok száguldozót, hogy más is biztonsággal használhassa a kereszteződést.

Nagy Melinda javaslata:
Az én javaslatom az lenne, hogy tegyenek több átjárót a Rodnei (Magyar) utcára. Mert csak a legelején vagy a legvégén lehet átmenni.

Zahorán Attila javaslata:
Két ötlet merült fel bennem melyeket megosztanék Önökkel:

  1. Én szívem szerint minden iskolásnak "kötelezővé" tenném a KRESZ vizsgát! Ezzel is elősegítve, hogy kiskorától minden gyermeknek legyen fogalma az alapvető közlekedési szabályokról! Illetve azon iskolások, akik Önként jelentkeznének vizsgára, megjutalmaznám...
  2. Gyorshajtás ellen: veszélyesebb utak mellé egy-két hétre egy közlekedési balesetben megsérült autót kiraknék az út mellé mindenféle kommentár nélkül. Véleményem szerint enne a látványa még a gyorshajtókat is elgondolkodtatja...


Nagy Kasza Zoltán javaslata:
Először is szeretném kifejezni azt, hogy nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, hogy mi egyszerű polgárok is elmondhatjuk a véleményünket és javaslatokat is tehetünk a közlekedés jobbá tételével kapcsolatban.

Néhány éve már taxisofőrként dolgozom úgy, hogy napi szinten látom, sőt látunk sok mindent, amin javítani kellene természetesen a lehetőségek szerint. Az én személyes javaslatom most főként a gyalogátkelőkre vonatkozik, melyeknek természetesen hatásuk van az autós forgalomra is.

  1. Véleményem szerint a legsürgősebben a Golescu híd lábánál levő útkereszteződésben található gyalogátkelők helyzetét kellene átgondolni és jobbítani rajtuk. Ez az útkereszteződés a Károlyi úton található, amely városunk egyik legforgalmasabb szakasza már évek vagy mondhatjuk évtizedek óta. A lakótelepek miatt nagyon sok ember fordul ott meg nap mint nap. Néhány éve, mióta megépült a Lidl, Nepi Mall, Kaufland a forgalom sokkal intenzívebbé vált, mivel sokan keresik fel ezeket az üzleteket a város távolabbi pontjairól is. Jelen helyzetben úgy néz ki, hogy ahhoz, hogy valaki átjusson ezen a kereszteződésen bármelyik irányból is érkezne, 3 szűrőn kell átmenjen. Éspedig: gyalogátkelő+körforgalom+gyalogátkelő. 
    Most nem akarom ezt részletezni, hogy mit jelent ez a művelet csúcsforgalom idején, hanem tennék 3 javaslatot. 
    Az első és a legolcsóbb javaslatom az lenne, hogy szereljünk fel közlekedési lámpákat (szemaforok) a gyalogos forgalom irányítására. A lámpák úgy működnének, hogy 3-4 percenként mind a 4 irányba zöldet mutatna a gyalogosoknak kb. 20-25 másodpercen át,az autók pedig kb.3-4 percig akadálytalanul mehetnének át a kereszteződésen, amikor is a lámpa pirosat mutat a gyalogosoknak. Jelen helyzetben elég sok gyalogos mintha kis sétáló utcának nézné ezeket a gyalogátkelőket nem törődve azzal, hogy időnként százával vannak az autók feltorlódva.
    A második javaslatom sokkal költségesebb, de nem lehetetlen ezt sem megvalósítani: építsünk aluljárót a gyalogos forgalom számára, amely mind a 4 irányba funkcionálna
     
  2. Következő javaslatom előtt szeretném azt megjegyezni, hogy teljes mértékben támogatom és jónak látom, hogy nagyon vigyázzunk a gyalogosok testi épségére. Viszont úgy látom, hogy vannak veszélyes helyekre kialakított zebrák. Például a Golescu híd lábánál a Bud Pláza mellett. Itt sajnos már több baleset is történt, gyalogosgázolás is és ráfutásos baleset is, amikor autók csúsztak egymásra a hirtelen fékezés miatt. A megoldás itt is egy aluljáró kialakítása lenne. Balesetveszélyes és talán megkockáztatnám, hogy szükségtelen is a Károlyi útról befordulva a Lebada parkoló elején található zebra, valamint a Golescu híd Lidl felőli oldalán a híddal párhuzamosan kialakított gyalogátkelő is. Példák még lennének a város több pontjáról is, de ezek nagyon forgalmas helyek.
     
  3. Harmadik, egyben most utolsó javaslatom az épülő harmadik híddal kapcsolatos, ahol szintén szerepet játszik a gyalogátkelő. Arról a zebráról van szó amelyik a 17-es bejáratánál az Independentei sugárút elején található. Meglátásom szerint, ha a híd elkészül és ez a zebra így marad, akkor ott is komoly torlódás várható, úgyhogy lehet, jó volna ezt is átgondolni, hogy idejében találjunk egy minden szempontból jó megoldást a gyalogosok számára, de a minél gördülékenyebb autósforgalom számára is. Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy leírhattam gondolataimat talán tehettem volna tömörebben is.

Kívánok sok sikert munkájukra és remélem, hogy a beérkező javaslatok között lesznek értékelhető és hasznos észrevételek is.

Tatár Szabolcs javaslata:
Nekem az alábbi javaslatom lenne: az István tér környéken, ahol sokszor baleset is történik, lehetne egyirányúsítani a megjelölt részt, mivel a parkoló autók miatt nehézkes a közlekedés és sokszor balesetveszélyes is.



Anonim javaslat:
Az javaslatom a George Enescu utcához kötődne. Az utca rettentően keskeny, két szembe közlekedő kocsi közül egyik mindig meg kell álljon, félre kell húzzon. Nagyon gyakoriak a szidalmazások, nézeteltérések, illetve a parkolási viták is. Javasolnám az utca egyirányúsítását.

Balog Ákos javaslata:
Tisztelt szervezők,

  1. Mint az előző közvélemény-kutatás alkalmával is jeleztem, a főtér (P-ţa Libertaţii) és Păstrăvului között lévő jelzőlámpa szinkronizálása a Hám János felé vezető gyalogátjáró előtt lámpával gyorsítaná azok áthaladását, akik a Mondiala felé veszi útjukat. Jelenleg ugyanis aki még az utolsó 6-8 másodpercben áthalad a virágosoknál azok kénytelenek várakozni és ezáltal üzemanyagot égetni feleslegesen. Tudom, hogy átépítés alatt lesz a környék, de addig is!
     
  2. Rengeteg utca lett egyirányusítva, viszont a forgalomszervezők abban bíznak, hogy a Pitesti-i jogosítvánnyal rendelkezők vagy azok, akik emlékezetből vezetnek, számukra sem kihívás egy ilyen forgalmi rend változás. Pedig sokan egy kétsávos úton úgy térnek balra, hogy elfelejtik, be kell sorolni a helyes sávba! Ezen sofőrök tudatlanságát segíthetnék a megfelelő útjelzések felfestésével.
     
  3. Parkolók: Ez külön fejezetet érdemelne, így amennyiben esetleg a nagyméltóságú rendőrség, aki már évek óta NEM foglalkozik megelőzéssel, venné a fáradtságot és górcső alá venné azokat, akik a járdán akadályozzák a gyalogosokat, átlósan parkolnak ott, ahol számukra úgy kényelmesebb, vagy úgy állnak be, hogy egyedül elfoglalnak 2 helyet, máris javulna a helyzet! Miért várnak mindig a bejelentésre? Önerőből, ha látják, úgy mennek el egy kihágás mellett, mintha nem is az ő dolguk volna ezt szóvá tenni! Itt a polgármesteri hivatal egy minimális elvárással lehetne a fennhatósága alá tartozó egységgel szemben.
    A polgármesteri hivatal, ha jogilag a saját fennhatósága alá venné a szupermarketek parkolóinak azon részét, ahol mozgáskorlátozottak számára van kijelölve a parkolás cserebe az a terület adómentességet élvezne minden szempontból, a helyi rendőrség ott is rendet tarthatna és eltűnnének az ott tanyázó Audik, BMW-k és az épp hazalátogató spárgaszedők!
     
  4. A Mileniului, Ceahlaului, P-ta Eroii Revolutiei útkereszteződésben a forgalmi rend megváltoztatása, miszerint a főút a Ceahlaului lenne és STOP tábla várná a Mileniului és a P-ta Eroii Revolutiei utcán közlekedőket. Ezzel megszűnne a kilátástalan helyzete azoknak, akik a Ceahlaului központ felőli szakaszáról érkeznek és beláthatatlan forgalom várja őket: balról egy éles szögben lévő utca, valamint jobbról a szemétgyűjtést szorgalmazó konténerek sokasága.


Haidu Attila javaslata:
Tisztelt szervezők, javasolni szeretném a Iod Vidu – Pálfalvi út és az Amaci út találkozásánál levő kereszteződésbe egy körforgalom építését, ugyanis a fentebb említett utcák találkozásánál szinte ellehetetlenítik a kijutást a főútra az Amaci út és a Ion Vidu felől. Jelen esetben is a Google térkép lassú forgalmat jelez.



Balla Levente javaslata:
A javaslatom a Lucian Blaga és az ipari park kereszteződésében levő körforgalommal kapcsolatos. Véleményem szerint ezt a körforgalmat meg kellene nagyobbítani olyan szinten, hogy benyúljon az ipari parkba, mivel a mostani mérete szerint egybeolvad a Lucian Blaga úttal, mintha nem is lenne korforgalom, ha a város felől közlekedünk vagy a repülőtér felől úgyszintén.

Hiába van mind a két oldalon 2 darab elsőbbségadást kötelező tábla, az autósok 90%-a, aki a város felől jön, nem is lassít, így azok, akik az ipari parkból jönnek kifelé, nem tudnak biztonságosan kifordulni. Itt már több baleset is történt, mert sokan azt hiszik, hogy ha a Lucian Blagán közlekednek, az a főút, és nekik nem kell elsőbbséget adni annak, aki az ipari parkból térne ki.

Itt, ha meg lenne nagyobbítva a körforgalom, akkor akik a varos irányából jönnek, rá lennének kényszerülve, hogy lelassítsanak és normál sebességél érkezzenek a körforgalomba. Nem, mint most, hogy egy egyenes sávon hajtanak keresztül. Mellékeltem, egy képet, hogy kellene megnagyobbítani a korforgalmat.



id. Szász Miklós javaslata:
A Bradului utcában nagy szükség volna rá, hogy megcsinálják a járdákat mindkét oldalon, mert sem a kismamák a babakocsival, sem a gyerekek a görkorcsolyával, de még a gyalogosok, illetve a biciklisek sincsenek biztonságban az autósoktól az úttesten. Megnőtt a forgalom a város felől, a Károlyi útról, a Magnoliáról, a környéken épülő új gyáraktól, üzletektől és raktáraktól, illetve az új hídtól is, oda-vissza. A Károlyi utat, ha javítják, vagy ha baleset történik, mindjárt dugó alakul ki a Bradului utcában. A Bradului utca olyan fontos a forgalomnak, mint a Károlyi út.

Szávuly Albert javaslata:
Szerintem össze kellene nyitni a Cimitirului és a Grivitei, vagy Bulevardul Traian utcákat, ami könnyedén megoldható lenne egy vasútátjáró kialakításával. Ezzel nagyon lecsökkentve a forgalmat a Henri Coanda sugárúton. Valamint a nagyobb körforgalmaknál érdemes lenne a gyalogosoknak alul/felüljárót kiépíteni, vagy legalább nyomógombos lámpát szerelni, mivel nagyon lelassítja az autós forgalmat, amikor egyenként szotyognak át az emberek az átjárón, biztonságosabb is lenne a gyalogosoknak és gördülékenyebb az autósoknak!

Valamint mi sofőrök is jobban oda kellene figyelnünk, főleg a körforgalmakra, hogy ha nem tudunk kimenni hagyjuk, hogy legalább mások haladjanak a többi sávon, nagyon bosszantó látni nap mint nap minden irányból bedugult körforgalmat, figyelmetlen vagy szabálytalan sofőrök miatt.

Anonim javaslat:
Javaslatom az lenne, hogy a Corvinilor után levő gyalogátkelők (a Media Galaxy-nál levők) legyenek valami módon "korlátozva" (egy-egy lámpával): a sok vidéki buszokról leszálló diák, anélkül, hogy szétnézne, lassan, sétálva-andalogva, egymás után, libasorban kel át. Szó szerint meg kell várni az autósnak, míg a 2-3 buszról leszálló fiatalság egymás után átbaktat. A déli órákban szintén ez a helyzet. Annyira nem sietnek az iskolába, hogy ne tudjanak várni csupán pár másodpercet, hogy legalább 10-15-en menjenek át egyszerre. Ugyan ez a helyzet az ócskapiacnál, ahol szerdán/vasárnap simán végignézünk 10-20 embert, akik egymás után lépnek le, szépen, mint a libák, (ha nem többet) míg sikerül "átcsúszni". A nagypiacnál, a Burdea-nal nagyon szépen működik a jelzőlámpa, hátha lehet többet is felszerelni.

Kecskés Dávid javaslata:
Javaslom, hogy az Octavian Goga és az S. Anderco utcák kereszteződésébe épülön egy körforgalom, illetve a körforgalom után egy felüljáró, így nem volna szükség szemaforra.

Nagy Dániel javaslata:
Véleményem szerint a város összes körforgalmát át kéne festeni az alábbi kép szerint. Így pontosan meg lenne határozva, hogy melyik sávból merre lehet elhagyni a körforgalmat.



Demeter Armella javaslata:
Mivel többnyire autómentesen közlekedem a városban, a gyalogosok biztonsága érdekében próbálok pár ötlettel előállni.

1. A Golescu-híd Nagypiac felőli lejáratánál, a Shopping Plaza előtt van egy gyalogátjáró. (Már érkezett javaslat egy aluljáró építésére, de addig is, amíg ez elkészülne, valami olcsóbb, gyorsabb megoldást kell találni). Ezen az útszakaszon, úgy a Nagypiac, mind a híd irányából, száguldanak az autók, ezért nagyon fontosnak tartom jelzőlámpa elhelyezését a biztonságos átkelés érdekében. A jelzőlámpa a gyalogos jelzésére kellene váltson egy idő után, így ha nincs gyalogos, zavartalan az autós közlekedés.



2. A Hám János utcát elhagyva szintén egy gyalogátjáró szeli át a Martirilor Deportati utcát. Itt a parkoló autók miatt a gyalogos már igen bent jár a gyalogátkelőn mire kilát, hogy jön-e egy autó, és az autós is észreveszi, hogy valaki át akar kelni. Mivel ez az útszakasz teljesen egyirányúsított és széles, a Nagypiac felől szintén nagy sebességgel közlekednek az autók, melyek vagy meg tudnak állni időben vagy elszáguldanak az éppen átkelő orra előtt, illetve háta mögött, ki hol éri. Ide is jelzőlámpa szükséges, amely szinkronban működne a Transilvania Bank és Nagypiac bejárata közötti átkelő lámpájával, úgy, hogy mindkettő a gyalogos jelzésére váltson egy idő után, így az autóvezetők zavartalanul közlekedhetnének, de kevésbé veszélyeztetve a zebrán átkelni szándékozókat. 



3. A Bujorului utcával kapcsolatban is már érkezett javaslat egy körforgalomra vonatkozóan, amit csak támogatni tudok. Javasolom továbbá több gyalogátjáró elhelyezését a teljes útszakaszon, és a forgalmasabb mellékutcák irányába is, mert igény lenne rá, viszont egy sincs belőlük sehol. Ezek a gyalogátkelők remélhetőleg még abban is segítenének, hogy a naponta itt elhaladó gyorshajtókat – sokan vannak – valamivel óvatosabb közlekedésre késztessék. A száguldozók nagyon zavarják az itt lakókat, valamint a járókelők biztonságát is veszélyeztetik.












 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: